Atención: Tu navegador no soporta algunas funcionalidades necesarias. Te recomendamos que utilizes Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

101 Contes Anna Pujol

CONTES, MÚSICA, VIDEO, POESIA, NARRATIVA

  • 0
    Mecenas
  • 0
    mensuales
  • 27.22
    total

TERRA SANTA DIA 6

Avui deixarem Jerusalem després de dinar. El vol és a les 17:45, però encara aprofitarem aquestes hores del matí per fer unes quantes visites i acabar de completar aquesta història tant complexa, si és que mai es pot acabar de completar, perquè realment Terra Santa no te l'acabes mai del tot.

En primer lloc ens hem dirigit a l'església de Sant Pere Gallicanto.  La veritat, és que avui que ja escric des de casa i haig de recordar tot el que vam veure ahir em costa, malgrat que tinc força retentiva.  Però tota la quantitat d'informació i de llocs que trepitges en tan poca estona se't comença a barrejar i has de saber guardar molt bé a disc dur del teu cervell i en carpetes separades tot allò que absorbeixes  fent servir els 5 sentits. Perquè els has de posar en mode "on" a tots. Les olors com la del mar mort, l'encens, les espècies (olfacte),els emplaçaments i llocs visitats (vista), els llocs sagrats et conviden a tocar, com el mur de les lamentacions, la làpida del sepulcre, el lloc on Jesús va recolzar la mà quan duia la creu i Simó el Cireneu el va ajudar a portar-la (tacte), les explicacions del guia (oïda) i els sabors del què menges i veus (menjar Kosher "gust")

Per tant, vaig a intentar organitzar tot això per explicar-vos com va anar el matí d'ahir.  Ja us he dit que la primera vista va ser l'església de Sant Pere. Es va construir en primer lloc per recordar aquest apòstol tan important i pare de l'església Catòlica a Roma on va morir crucificat (va voler que el clavessin cap per avall perquè considerava que no era digne de morir de la mateixa manera que Jesús) Tot això no ho va explicar el guia. Això jo ja ho sabia, però sembla que ningú més de les 14 persones incloent guia i conductor ho sabien. Em a sobtar molt.  En segon lloc ens van explicar l'altre motiu pel qual es construeix aquesta església i és per recordar les tres negacions de Sant Pere, per salvar la seva pell. Ja que el van identificar com a seguidor de Jesús i ell ho va negar per por de no acabar com el seu Mestre Jesús . Tercer motiu de la construcció, explicar com Pere es va penedir i com a través de la penitencia i la dedicació a la difusió del catolicisme va expiar el pecat (8 manament, no mentiràs ni diràs falsos testimonis)

Tot seguit, hem visitat la Tomba del Rei David. Tots sabem que va ser un Rei importantíssim a Jerusalem. Que el mateix Jesús era descendent d'aquest Rei, ja que el seu pare Josep, el fuster de Natzaret, era descendent directe d'aquest Rei. Us podria dir segons el meu parer que Jesús va tenir sort de ser descendent d'aquest Rei i també que s'escollís al seu pare Josep com a marit de la Verge Maria perquè el va protegir moltes vegades i va trobar amagatalls dels seus parents de nissaga reial per poder predicar amb menys perill, fins que Judes el va trair ...bé és una història molt llarga que algun dia he pensat escriure segons el meu punt de vista. Potser aquí mateix al meu blog. Ja us ho faré saber quan tingui temps i ho comenci a tirar endavant.

Per acabar hem visitat dos sants sepulcres.  De fet a Jerusalem n'hi ha tres.  El més impactant de tot que ja vam visitar ahir i que tothom a vist com a símbol de la ciutat en algun documental i que després de la cúpula daurada, és el segon símbol identificatiu de la ciutat.    Doncs en trobareu dos més. Un ben a prop de l'altra.  En d'ells situat al bell mig d'un jardí /parc on hi treballen voluntaris de l'Església  Catòlica  us explicaran quin són els indicis que fa pesar que aquell podia haver estat el lloc o realment es va enterrar, per tres motius que apareixen als textos bíblics: el que ara és un jardí amb racons bonics on fer-se una foto i petites capelles on pregar, coincideix amb la descripció el que va ser el Mont de les Oliveres i s'han trobat restes de eines, premses de vi o oli...etc que donen pistes de l'activitat que alí es realitzava i que és el tipus de cultiu que descriu la Bíblia i on Jesús anava a pregar. També trobem una gran roca amb forma de calavera (cal posar-hi molta imaginació) que vindria a ser el mont Gògota (calavera en arameu) i que és on es va crucificar a Jesús. Tercer, també s'hi ha trobat un sepulcre que possiblement fos on van enterrar-hi el seu cos.

Aquest lloc, és el que visiten tots el cristians catòlics i, però l'altre lloc on es suposa que es troba el sant sepulcre, No és un lloc tan ornamental i ple de arbres , ni de bassetes amb aigua.  Però també hi ha un solc on s'hi pot accedir amb dificultat, vigilant que no piquis de cap amb el sostre i on no hi caben més de 2 o 3 persones i que és més de l'interès de protestants, o ortodoxes. 

També haig de parlar del nostre guia. El Fernando ens ha acabat confessant que era el primer grup de turistes que portava. Que feia molt poc que es dedicava això i que tot i tenir un carrera d'història i ser docent,  en el seu país en escoles de secundària. Aquí havia fet visites guiades a escolars i poca cosa més.  Ha tingut un detall que ens ha fet que l'estimem, perquè malgrat la seva poc traça, les paraules que  ens ha dedicat i l'emoció amb que les ha dit ( gairebé amb llàgrimes als ulls) ens ha fet entendre s'ha lliurat amb cos i ànima a  nosaltres però que no ha de créixer molt com a guia  local turístic.  Ens ha obsequiat amb un sobre personalitzat amb un petit detall a dins. Un clauer on hi ha representades les 12 tribus d'Israel, una targeta per si ens volem posar en contacte amb ell, amb les seves dates personals i correu electrònic i un text escrit per una de les seves alumnes que ha volgut compartir perquè potser tot el que ella expressa per escrit , és el que voldria expressar ell amb paraules. Però encara ha desenvolupar molt l'art de l'oratòra.
També és cert, que tots hem detectat que segurament pateix algun tipus  de trastorn tipus TDAH o hiperactivitat, perquè moltes vegades s'entrebanca al parlar i no troba allò que busca en el cervell.
I això no és tot, perquè encara em queda alguna cosa més per explicar , que deixo per demà. 
Espero que us agradin les fotos.

101 Contes Anna Pujol
07 junio 2023