Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

101 Contes Anna Pujol

CONTES, MÚSICA, VIDEO, POESIA, NARRATIVA

  • 0
    Mecenes
  • 0
    mensuals
  • 27.22
    total

SENSE ALLÒ QUE US VOLIA DIR US HO DIRÉ TOT

Breu història sobre la no història dels Reis Mags de l'Orient

Un espai en blanc que s'ha d'omplir amb uns símbols de color negre, que combinats entre sí tenen un significat.

He d'anar omplint i he d'anar explicant, per escriure un conte s'ha d'explicar una història. I avui toca parlar de màgia, perquè a la nostra cultura, ens van explicar i es continua explicant, una història que suposadament va passar a una establia de Betlem. Em pregunto si els nens i nenes que reben els regals que es porten aquests personatges màgics en saben alguna cosa d'aquella història bíblica.

Tot i així, aquests tres personatges i els seus patges acostumen a portar coses molt diferents del que acostumaven a portar anys enrere. Enguany no faran ni el que sempre havien fet quan desfilaven dalt de les seves magnifiques carrosses. Atacar a tots els qui els esperaven amb unes llaminadures embolicades amb papers de colors que, com rocs, llançaven damunt els caps de la gent. Normalment, els avis s'ajupien a collir-les i moltes vegades ja no es podien aixecar perquè els traïa la maleïda ciàtica. Coses que sovint provoca la monarquia, dolors d'espatlles, mal de cap i mal humor. 

Però aquells "Reis" ancestrals, si és que alguna vegada ho van ser, va portar al Nen Jesús uns regals estranys que de ben segur no els van servir de gran cosa en aquell moment. Probablement a llarg termini, sí. Però el mató, la llet, les mantes de llana de les ovelles dels pastors, la llenya per fer foc per escalfar-se, el pa, la llet, el vi... tot el que oferia la gent pobre els treia el ventre de penes. Fins que no van saber com comerciar amb l'or i la plata, segurament els va servir de ben poca cosa. La mirra,  en canvi ( que ja la va portar un rei que havia de ser "negre" ) els podia servir per guarir-se de malalties, ja que té propietats beneficioses per la salut. L'encens com ja sabeu, en cremar-se protegeix d'infeccions i purifica l'ambient.

Doncs, bé. Ara que els Reis ja no poden repartir llaminadures, perquè la COVID no ho permet i a casa és el que menys es valora, els demanem tecnologia. Els nens i nenes ja volen un aparell per parlar amb els seus amics, fer-se Instagramers, Youtubers, entrar a les xarxes socials i no desaparèixer de la societat real, però tampoc de la virtual. Tots volen protagonisme. Però és un protagonisme falsificat i ple de filtres que no ens deixen veure la realitat. Una mirada a través d'una pantalla mai serà com la que et pots trobar pel carrer. La del carrer parla, la de la xarxa s'exhibeix.

I aquest conte ha d'acabar parlant d'una altra cosa, que no us diré. Perquè ens hem d'entrenar a parlar de coses sense dir-les i que no ens entenguin. Ja que aquests Reis no poden saber que ens estem conxorxant i anem contra ells. No contra la tradició, sinó contra la manipulació. Perquè amb l'excusa que viatgen en camells, i que no malmeten el medi ambient, ens volen fer creure que haurien de fer el mateix. No hem de pujar a cap artefacte amb ales per viatjar, però ells ho necessiten perquè sinó no venen ni or, ni encens, ni petroli (contradictori, oi?)
Però el que sí hem de valorar, són els regals més simples, aquells que són útils per la nostra vida quotidiana i que són els que els pastors van portar al Nen Jesús.

Som més rics que els Reis.

Tot i així, no us oblideu de deixar menjar pels camells aquesta nit. I que la vida us ompli de sorpreses agradables.

Anna Pujol (Reis 2021)